Szertartások

Szertartások

A szertartások fotózása gyakorlatilag rutinfeladat, igazi riportmunka. Legyen szó templomi vagy polgári szertartásról, az elsődleges szempont számomra, hogy minden jeles momentuma a szertartás(ok)nak meg legyen örökítve épp úgy, mint a rokonság tagjai, az örömanya és örömapa és a testvérek. Templomi szertartás esetén ha mód van rá előzetesen egyeztetek az atyával, megkérdezem, hogy honnan szabad fotózni és honnan nem. Minden templomban mások a szokások, olyan is létezik hogy egyáltalán nem engedélyezik a fotózást, de olyan is előfordult már, hogy az atya mögé is bemehettem egy-egy kép erejéig az oltárra. Az ilyet rendszerint akkor sem erőltetem túl, ha lehetőség van rá, miután nem szeretnék a templomi szertartás főszereplője lenni az oltár közepén. :) Ezek a Ti pillanataitok, rólatok szól.
Rendszerint a szertartások végén zajlik a nagy csoportkép fotózása, hiszen akkor még minden résztvevő egy helyen van, és mozgósítható. Igyekszem ilyenkor valamiféle magaslati helyről fotózni a násznépet, hogy a hátsó sorokban állók arca is látszódjon a fotókon. Egyet még megjegyeznék ennél a résznél, a kreatív csoportképekkel kapcsolatban. Az esküvőre való felkészülés során talán találkozhattatok olyan – többnyire külföldi – csoportképpel, amiben volt egy kis extra. Én az ilyen ötleteknek nagyon örülök, alkottunk már násznépből hatalmas szív alakot, középpen a párral, háttérben a Visegrádi várral, de azt azért tudni kell, hogy a külföldi násznép nyitottabb az ilyen ötletekre, mint a magyar. Ha rá tudjátok venni a rokonokat és a barátokat egy-egy jó ötletre, én annak csak örülni tudok, a fentieket csupán azért írtam le, hogy ha esetleg mégsem így alakul, ne csalódjatok, miután itthon még néha az is kihívást jelent, hogy egy csoport minden tagja pár másodperc erejéig a kamerába nézzen. Tudom kemény szavak ezek, de nem árt ha tudtok róla mivel számolhattok az esetek nagy többségében.
A kiscsoportos képek már más téma, barátokkal, közeli rokonokkal már nagyobb az esély a bolondozásra és a kreatívkodásra. :)